» Ce este un crematoriu uman?
Un crematoriu uman este o unitate specializata in cadrul careia se realizeaza incinerarea de corpuri umane. Acesta poate fi parte dintr-o cladire sau o cladire separata. Incinerarea umana este o practica foarte veche in istoria omenirii, insa primul crematoriu uman din Europa infiintat ca unitate destinata acestui proces a aparut in Anglia în anul 1878. In Romania primele incinerari au fost efectuate in anul 1928 odata cu edificarea crematoriului Cenusa din Bucuresti.
» Ce spune cadrul legislativ din Romania cu referire la incinerarea umana?
In Romania, ca si In multe alte state incinerarea este o optiune a fiecarui cetatean. Incinerarea are un statut egal, din punct de vedere legal, cu inhumarea. Dreptul la incinerare este legiferat prin Noul Cod Civil (2011), art. 80, referitor la Respectarea vointei persoanei decedate: „(1) Orice persoana poate determina felul propriilor funeralii si poate dispune cu privire la corpul sau dupa moarte. In cazul celor lipsiti de capacitate de exercitiu sau al celor cu capacitate de exercitiu restransa este necesar si consimtamantul scris al parintilor sau, dupa caz, al tutorelui. (2) In lipsa unei optiuni exprese a persoanei decedate, va fi respectata, în ordine, vointa sotului, parintilor, descendentilor, rudelor în linie colaterala pâna la al patrulea grad inclusiv, legatarilor universali sau cu titlu universal ori dispozitia primarului comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti în a carui raza teritoriala a avut loc decesul. In toate cazurile se va tine seama de apartenenta confesionala a persoanei decedate”.
» Cum se realizeaza incinerarea?
Incinerarea umana se realizeaza doar in unitati specializate, crematorii, publice sau private. Corpurile umane sunt incinerate individual, in camere dotate corespunzator din punct de vedere tehnologic, izolate si la temperaturi foarte inalte astfel incat ramasitele sa fie sub forma de cenusa. Pentru a realiza incinerarea se utilizeaza combustibili, iar corpurile sunt asezate in sicrie realizate din materiale inflamabile. Dupa derularea procesului se elimina materialele straine care nu au ars (implanturi dentare, placi, tije etc.), iar ramasitele sunt colectate intr-o urna si lasate sa se raceasca pentru o vreme. Deoarece cenusa contine si elemente cu o granulatie mai mare. Este trecuta printr-un proces scurt de faramitare pana cand ajunge sub forma de praf, dupa care este depusa in urna si inmanata familiei, care are posibilitatea de a o pastra pentru amintire sau de a o imprastia in natura, pe mare, pe munte sau intr-un loc special.
» Ce pregatiri sunt necesare pentru incinerare?
Pentru a realiza incinerarea este necesar ca familia sa aiba toate actele necesare pentru a indeplini conditiile legale de incinerare umana (sunt descrise in urmatorul paragraf). In cazul in care pacientul are bijuterii pe corp (cercei, inele, pierce-uri etc), este necesar ca acestea sa fie scoase Inainte de a fi incinerat. Daca pacientul a avut implantat un stimulator cardiac sau alte elemente asemanatoare este necesar ca acestea sa fie îndepartate deoarece pot exploda in timpul procesului. Corpul ce urmeaza a fi incinerat trebuie sa fie asezat intr-un sicriu realizat dintr-un material usor inflamabil, dar suficient de rezistent pentru a fi manipulat de catre personalul crematoriului.
» Ce acte sunt necesare pentru incinerare?
Pentru a realiza incinerarea umana este necesar ca familia sa obtina urmatoarele acte: certificat de deces, adeverinta de incinerare, certificat de imbalsamare, aviz sanitar de transport (unde este cazul);
» Cât dureaza procesul de incinerare?
De obicei, procesul de incinerare dureaza între 1 si 3 ore si depinde de factori ca materialul sicriului in care este amplasat corpul, temperatura, greutatea corpului s.a.
» Ce ramane dupa incinerare?
Dupa finalizarea procesului de incinerare ramasitele sunt sub o forma de pasta alba, care este lasata sa se raceasca, dupa care este trecuta printr-un proces tehnologic prin care se scade granulatia pana ajunge sub forma de cenusa. Cenusa este colectata intr-o urna si inmanata familiei.
» Cum se depoziteaza cenusa rezultata in urma incinerarii?
Cenusa se depoziteaza in o urna care este inmanata familiei. Acestia au posibilitatea de a depozita urna intr-un loc special amenajat in cazul oraselor unde exista astfel de locuri (columbare) sau pot sa opteze pentru a pastra urna acasa. O alta optiune este de a imprastia cenusa in natura, pe mare, pe munte sau intr-un loc special.
» Cenusa rezultata in urma incinerarii prezinta riscuri pentru sanatate?
Cenusa umana nu prezinta nici un risc pentru sanatate deoarece procesul de incinerare este realizat la temperaturi foarte inalte.
» Incinerare vs inhumare?
Optiunea de a fi incinerat sau inhumat apartine fiecarei persoane in parte in cazul in care aceasta ti-a exprimat dorinta in timpul vietii, sau familiei acesteia. Strict din punct de vedere financiar procesul de incinerare este mai ieftin decat cel de inhumare (aprox. de 3 ori mai ieftin ), fapt datorat micsorarii numarului locurilor de veci, a costurilor amenajarii si intretinerii mormintelor, a obiceiurilor populare s.a.
» Familia poate asista la procesul de incinerare?
In cazul in care se doreste, familia poate sa asiste la procesul de incinerare.
» Cum sa explicam unui copil despre incinerare?
Este intodeauna greu sa explicam celor mici faptul ca o persoana draga a murit. Este bine sa incercati sa nu evitati subiectul prea mult ti sa pastrati cat mai mult explicatia aproape de realitate. Cu toate ca sunt mici, copiii sunt inteligenti si este mai bine sa le spuneti adevarul decat sa ii mintiti. Daca optiunea dumneavoastra religioasa va permite, explicati copilului faptul ca spiritul a plecat din corp si a fost inaltat in ceruri si va priveste de acolo de sus, iar corpul nu reprezinta esenta persoanei respective. Daca doriti, puteti apela la serviciile specializate ale unui psiholog pentru a explica unui copil aceasta situatie.
» Unde se gasesc mai multe informatii privind incinerarea umana?
http://www.cremationresource.org
http://www.incinerareamurg.ro/.